Vineri: ne-mbarcăm în Dacie cu toate cele trebuincioase pentru o tură de o zi şi câteva bagaje în plus: trei undiţe, o găletuţă, două cutii, una cu râme şi una cu viermişori (cucotz) şi multe alte chestii colorate cu miros ciudat care să îmbie peştii să muşte. Mâine facem tură de o zi prin Cheile Cetii (Băile Romane), siar duminică vrem să sărbătorim 1 Iunie mai repede, din anumite motive, mergând la pescuit. Nu comentez nimic, fiind Ziua Copilului, iar eu, nou învăţăcel în ale pescuitului, îmi intru repede în rol şi aştept cuminte „ziua mea”.
Ajunşi în satul Cetea mergem până la ieşirea din sat şi oprim maşina în dreptul ultimei case. Salutăm şi intrăm în vorbă cu domnul cu părul nins de pe partea cealaltă a gardului. Lăsăm maşina în faţa curţii, punem momelile la răcoare (sub masina), spunem „noapte bună” domnului şi mergem în căutarea unui loc bun de dormit. Am găsit un loc perfect unde să ne instalăm căsuţa: un loc drept, lângă pârâu, înconjurat de copaci, cu vedere la cerul înstelat printre crengile lor. Vrem să adormim cu imaginea asta, aşa că nu mai punem supratenta, închidem numai plasa de ţânţari şi ne lăsăm legănaţi de valurile viselor (Mircea: „ şi de plouă, nu intră apa, că-i North Face, măi !”) ... până când simt picuri de apă pe obraz şi nu cred că mă visam pe barcă în largul mării. Până mă dezmeticesc Mircea e deja afară ancorând în câteva cuie acoperişul ce avea să ne protejeze de ploaie.
Dimineaţa suntem treziţi de caldura soarelui şi un zgomot de ... drujbă... Luăm micul dejun şi cafeau/ceaiul de dimineaţă şi ne strângem lucrurile înjurând printre buze criminalul de pădure.
Dimineaţa suntem treziţi de caldura soarelui şi un zgomot de ... drujbă... Luăm micul dejun şi cafeau/ceaiul de dimineaţă şi ne strângem lucrurile înjurând printre buze criminalul de pădure.




















































Piatra Bulzului in prim plan si in departare, abia vizibila, Piatra Craivei, vizitate cu un an in urma (foto gasiti aici).






Amintindu-mi de poveştile din copilărie, îl ascultăm pe baci cum ne atenţionează de râsul (Lynx Lynx) din pădurea de mai jos, pe care l-a văzut “stand acolo, pe stâncă” şi “care te atacă pe la spate dacă nu eşti atent”, de lupul alb (probabil Colţ Alb) care le mai face câte-o “vizită” la capre sau la oi, hiene şi alte sălbăticiuni.
Înainte să ne vedem de drum, baciul ne aminteşte încă o dată şi de acele 30 de monezi de argint şi bijuteriile bunicului său, pe care le-a văzut când era mic, de cerceii de aur frumoşi pe care sora dânsului i le-a vândut, etc. Poveşti înflorite mai ceva ca dealurile din jur, care mai de care, demne de-un pescar, de pana si Vrajitorul din Oz s-ar minuna de ele :))




Nu mergem mult şi ne întâlnim cu un alt baci, venit cu vacile la păscut. Salutăm, cu ceva reţinere de data aceasta. Tot vorbind cu dânsul despre istoria locurilor, ne dăm seama că am nimerit mai bine, cât despre animale, aflăm că sunt doar lupi în zonă.
Cum nu ne grăbim foarte tare, ne întindem la poveşti despre războaie, sclavia sub unguri, răscoala lui Horea, Cloşca şi Crişan, timpuri de mult apuse care au lăsat cicatrici adânci în sufletul său obosit, apăsat de ani. (Mircea: “Mai poţi umbla pe dealuri uncheaşule?”, “Apoi nu prea, domnule dragă ...”).
Coborâm puţin împreună, ne explică pe unde să o luăm prin pădure, iar la despărţire îi ofer nişte biscuiţi ştiind că bunicilor le plac dulciurile. Serveşte câţiva şi-i pune în buzunarul hainei. Are “un nepoţel mic, jos în Răicani, la care îi plac.”



















Pe picior de plecare, o cunoaştem şi pe sora dânsului, care stă peste drum, la câteva case departare şi nu ieşim pe poartă fără să cumpărăm 1kg de nuci şi 2 de vin.
Ne luăm „la revedere” cu părere de rău că timpul zboară atât de repede, dar vom reveni să revedem aceste meleaguri şi, cu siguranţă, pe nea Ioan.